Vind Assistent: Hvordan data, design og AI understøtter den grønne omstilling på klippeøen

Bornholms Energi & Forsyning

for

Bornholms Energi & Forsyning

Kategori :

Type :

annoncoer

Strategi

Som rygraden i øens energi- og forsyningssystem spiller Bornholms Energi og Forsyning (BEOF) en afgørende rolle for lokalsamfundet. Vi beskæftiger omkring 160 medarbejdere på tværs af vand, spildevand, fjernvarme, elproduktion og -salg samt investeringer i vedvarende energi (VE). BEOF ejer og driver, fra kontrolrummet på Rønne havn, 12 landvindmøller med en samlet kapacitet på ca. 12 MW—omtrent en fjerdedel af det lokale strømforbrug.

BEOF er ejet af Bornholms Regionskommune (BRK), der gennem sin Energipolitik 2040 har ambitiøse energipolitiske mål for fremtiden. Gennem ejerstrategien stiller BRK skarpe krav om, at el- og varmeproduktionen på øen skal være fossilfri, energieffektiv og samfundsøkonomisk hensigtsmæssig. For os betyder det bl.a., at vi skal udnytte vindmøllerne endnu bedre.

Som al anden elproduktionen skal vindmøllers forventede produktion meldes ind et døgn i forvejen til det europæiske el-marked. Udfordringen med VE, som sol og vind, er, at de afhænger af vejret og ikke kan styres som elproduktion fra f.eks. afbrænding af biomasse. Omstilling af energisektoren til VE kræver altså, at man præcist kan forudsige hvad produktionen fra disse bliver mindst 1-2 døgn frem i tiden—hver dag, året rundt.

Hos BEOF indebar planlægning og indmelding af vindmølleproduktionen tunge manuelle arbejdsgange med regneark og eksterne portaler. Dette ofte under tidspres i kontrolrummet. Både medarbejdertilfredsheden og den grønne dagsorden led under disse ineffektive processer. Endeligt stod vi, som hele sektoren, samtidig overfor et praktisk pres: De øgede andele af VE i markedet øger volatiliteten og behovet for præcision, og fra 2026 vil et nyt ubalancegebyr øge de økonomiske konsekvenser ved unøjagtige prognoser.

For at understøtte den grønne omstilling og ønsket om en større digitalisering af koncernen vedtog BEOF i 2024 en ny datastrategi med høje ambitioner, på trods af organisations størrelse og begrænsede ressourcer. Den indeholder et flerårigt roadmap af strategiske use cases. Som en højt prioriteret indsats ville vi selv skabe en avanceret, AI-drevet prognoseløsning til vindmøllerne, der kunne konkurrere med de største energiselskabers værktøjer, som tidligere var blevet afprøvet uden succes.

Ved at udnytte egne data, interne tekniske kompetencer og en moderne data- og AI-platform, tog vi hul på projektet Vind Assistent—en løsning, der skulle skræddersys til kontrolrummets arbejdsgange, og der havde som mål at:

• løfte prognosenøjagtighed
• forbedre økonomiske resultater,
• mindske manuelt arbejde, og
• øge medarbejdertilfredsheden.

Vind Assistent skulle være med til at bevise, at man som underdog stadig kan være en digital frontløber i energisektoren.

Løsning

For at realisere ambitionerne om lettere og mere nøjagtige vindprognoser, samlede BEOFs Datateam et tværfagligt internt hold af data- og IT-specialister og vagtgående maskinmestre. Projektet strakte sig over et lille år—et strategisk valg for at sikre en velovervejet arkitektur, en skalerbar data- og AI-platform, og brugerinddragelse med tid til forandring frem for hurtige lappeløsninger. Alt udviklingsarbejde, fra løsningsdesign over integrationer, modning af platformen og AI til den færdige applikation, blev udviklet in-house, så løsningen kunne tilpasses virksomheden og brugernes konkrete hverdag og udfordringer.

Efter en tidlig user research og kortlægning af de vagtgående maskinmestres arbejdsgange i kontrolrummet, designede Datateamet i tæt samarbejde med brugerne i driften en digital løsning med fokus på en let og effektiv brugeroplevelse.

Resultatet er en intuitiv applikation, hvor:

• Automatiske prognoser for hver enkelt vindmølle genereres af en AI-model og indmeldes automatisk på elmarkedet via integrationer i baggrunden.
• Manuel justering er mulig, hvis en vindmølle f.eks. er ude af drift til vedligehold.
• Rapportering om økonomi, prognosekvalitet og afvigelser er samlet ét sted, så man i kontrolrummet kan holde fokus på de øvrige driftsopgaver, der sikrer stabil forsyning til lokalsamfundet.

I slutningen af udviklingsforløbet blev der gennemført mere end 25 brugertest- og feedbacksessioner, hvor de vagtgående maskinmestre prøvede den næsten færdige app i praksis. Denne feedbackførte til finjusteringer, så Vind Assistent kunne fungere gnidningsfrit ved go-live.

Bag den enkle brugerflade gemmer sig en avanceret AI-model, som kobler historisk drift fra de 12 vindmøller med detaljerede vejrudsigter og markedsdata fra eksterne kilder. På den måde kan modellen generere timebaserede prognoser, tilpasset lokale vejrforhold, og automatisk sørge for, at vores bud på elmarkedet er så tæt på den faktiske produktion som muligt. Modellen er integreret i et moderne MLOps-setup, hvor den løbende gentrænes på øgede datamængder, så prognoserne forbedres og nye modelversioner automatisk udrulles, hvis de forbedrer performance.

Da vindmøllerne er en del af kritisk infrastruktur, prioriterer BEOF datasikkerhed og ansvarlig AI-brug, så vi lever op til branchestandarder og interne compliance-krav.

Fra et forretnings- og teknisk perspektiv er løsningen designet til at være modulær og skalerbar, og vi er allerede i gang med at genbruge løsningerne og overføre indsigterne fra Vind Assistent til både solcelleprognoser og fjernvarmeoptimering. Kort sagt er Vind Assistent ikke blot et præcist og brugervenligt prognoseværktøj, men et solidt og velafprøvet fundament for, at BEOF kan videreudvikle sine interne data- og AI-kompetencer og løsninger, og derigennem styrke og udvikle forretningen.

Resultat

Siden Vind Assistent gik i drift peger både konkrete performancedata og medarbejder-feedback i samme retning: BEOF har taget et stort skridt fremad— strategisk, operationelt og menneskeligt:

• 40% reduktion i prognosefejl sammenlignet med tidligere, takket være løsningens AI-model. Det giver bl.a. færre ubalancer, bedre bundlinje, samt en mere pålidelig grøn elproduktion.
• 50% reduktion i tid brugt på planlægning og drift af vindmøllerne, takket være den brugervenlige app, så de vagtgående maskinmestre kan fokusere på kerneopgaver i kontrolrummet.
• Stigning i medarbejdertilfredshed (eNPS) hos de vagtgående maskinmestre med bl.a. prognose- og planlægningsopgaverne, fra -71 til +80, takket være Datateamets inddragende og bruger-centrerede tilgang.
• Som en sidegevinst betyder de nye indmeldinger at BEOF kan deltage i nye markeder for systemydelser og dermed skabe nye indtægtsstrømme.

“Jeg vil gerne rose jer for at have givet os tid til, at kunne sætte sig ind i det nye værktøj, og lære det at kende stille og roligt.” – Vagtgående maskinmester

“Datateamet har været gode til at tage sig tid og fordybe sig i den opgave som forelå, derfor har arbejdet været løst med en god forståelse og et højt fagligt niveau.” – Nicky Siebeneicher, Afdelingsleder, Drift og Planlægning

Det løbende, tætte samarbejde mellem Datateamet og driften har øget forståelsen for, hvordan data og AI kan understøtte forretningen. Det har løftet organisationens digitale modenhed og givet appetit på mere. Det er en succeshistorie, der sætter eksempel for hele BEOFs strategiske digitaliseringsambitioner. Og ved løbende at styrke de interne data- og AI-kompetencer skaber vi et stærkt fundament for langsigtet digital vækst.

Endeligt betyder mere præcise VE-prognoser at BEOF bedre kan planlægge og balancere sin produktion, og lettere indtænke nye lagringsteknologier for at sikre stabil, pålidelig og energieffektiv elproduktion. Et afgørende skridt for at fortrænge fossile brændsler og realisere BRKs strategiske klimamål.

“Dette initiativ har vist vejen for, hvordan vi kan ændre den måde, vi arbejder på i hele virksomheden. Det giver en mindre spiller som BEOF muligheden for at være en relevant og attraktiv medspiller i den grønne omstilling, og det øger værdien af vores vedvarende energiproduktion.” – Julius Kofoed, Afdelingschef, Kommerciel Infrastruktur

Vind Assistent er dermed ikke blot et isoleret teknisk projekt, men en katalysator for, at BEOF kan realisere både forretningsmæssige og bæredygtighedsmål—til gavn for både virksomheden, lokalsamfundet, Bornholmerne og den grønne omstilling. Samtidig beviser det, at selv en mindre aktør kan innovere på højt plan, når man satser målrettet på data, bruger-centreret design og AI.

Bornholms Energi & Forsyning

Julius Kofoed

Afdelingschef, Kommerciel Infrastruktur

Nicky Siebeneicher

Afdelingsleder, Drift og Planlægning

Bornholms Energi & Forsyning

Martin Green Brandt

IT-infrastrukturspecialist

Jesper Holm Andersen

Dataspecialist

Mikkel Grønbech

Dataspecialist

Andreas Søgaard

Teamleder, Data

Samarbejdspartnere


Billeder