I 2023 blev et helt nyt TV-koncept introduceret til Knæk Cancer. Det klassiske indsamlingsshow fik tilføjet et underholdende element, hvor "talent" var motoren. Samtidig stod Knæk Cancer-kampagnen over for en udfordring, der har været voksende gennem de seneste år: Vores gennemsnitlige bruger og seer blev ældre og ældre. Dette betød, at vi var nødt til at gentænke vores SoMe-strategi for at sikre en stærkere appel til de yngre målgrupper og finde en måde at implementere ‘Talent’ i vores kampagne.
Vi ved, at unge mennesker gerne vil støtte en god sag, men ofte oplever økonomiske barrierer for at bidrage. Derfor måtte vi finde en måde at engagere dem i Knæk Cancer uden, at det krævede økonomisk bidrag. Sociale medier blev nøglen til at løse denne udfordring.
Målsætningen: tre bundne mål
● Forbinde vores digitale-kampagne med det nye TV-koncept med talent.
● Lave et folkeligt initiativ hvor hele Danmark kunne føle sig inddraget.
● Få den yngre målgruppe aktiveret og deltagende i KC’s univers.
Strategiske greb
● Brugergenereret indhold: Kampagnen skulle leve gennem deltagernes egne videoer og kreativitet.
● Deltagelse uden økonomiske eller geografiske krav: Alle skal kunne være med, uanset økonomisk situation eller hvor i landet du bor.
● Engagement frem for eksponering: I stedet for blot at informere ville vi skabe en bevægelse, hvor unge aktivt bidrog.
Målet var at få maksimal organisk spredning og interaktion – ikke gennem betalt annoncering, men gennem autentisk engagement fra de unge selv. Ved at forene Knæk Cancer med et SoMe-koncept, der omfavnede Talent-elementet, ville vi skabe en social-kampagne, hvor de unge følte sig inkluderet, engagerede og aktive i Knæk Cancer.
For at sænke gennemsnitsalderen på kampagnen var det essentielt at engagere de unge, men vi stod overfor et problem: Vores eksisterende SoMe-kanaler indeholdt primært en ældre målgruppe og blev i forvejen brugt til klassiske Knæk Cancer-målsætninger såsom oplysning om sygdom, forskning og patientfortællinger. Vi havde brug for en ny platform, hvor de unge naturligt befinder sig, og hvor vi kunne starte fra bunden med et friskt format.
Hvorfor TikTok som primær platform?
TikToks algoritme og kultur understøtter kreativitet, trends og brugergenereret indhold på en måde, som ingen andre platforme gør. Ved at bygge kampagnen op omkring et ‘talent-univers’ og en stærk hashtag-strategi brugte vi platformen på dens egne præmisser og sikrede maksimal rækkevidde uden et marketingbudget.
Hvorfor 100% organisk?
Vores tilgang var 100% organisk, fordi vi troede på, at de unge ville lade sig motivere af autenticitet frem for betalt indhold. Vi ønskede at skabe en kampagne, hvor vi ikke kontrollerede narrativet, men lod brugerne være de primære afsendere. Netop denne uforudsigelighed og kaos var en del af charmen – og noget, der resonerede med TikToks kreative univers og de unges tilgang til social.
#mitknækcancer-motoren var simpel
Med disse simple punkter rummede vores kampagne alle vores målsætninger.
🔥 Vis dit perfekte eller uperfekte talent!
📲 Lav dit eget opslag
🏷 Brug #mitknækcancer
💰 REMA 1000 donerer 100 kr. pr. opslag til kræftsagen
Se flere talenter i ‘Knæk Cancer - et show for sagen’ på TV 2 kl 20.000
Kampagnens simple motor gav mulighed for et landsdækkende initiativ, hvor alle – uanset geografisk placering eller økonomiske ressourcer – kunne deltage på lige fod. Sociale medier fjernede alle barrierer for deltagelse: Det eneste, man behøvede, var lysten til at lege med. Samtidig lavede vi bro mellem vores SoMe-koncept og det nye TV-show.
Brugergenereret indhold og influencer-momentum
Til at kickstarte kampagnen kontaktede vi unge, kreative TikTok-influencers og spurgte dem, om de ville lege med. 21 influencers sagde ja – helt frivilligt – fordi de elskede idéen. Dette gav os en organisk kickstart uden et traditionelt paidspor og skubbede SoMe-snebolden i gang.
Gennem hele kampagnen trackede vi #mitknækcancer og repostede danskernes bedste opslag på Knæk Cancers øvrige SoMe-kanaler for yderligere at fremhæve kampagnen. På den måde blev en simpel talent-video til en landsdækkende bevægelse, hvor unge over hele Danmark kunne bidrage til Knæk Cancer.
Kampagnen #mitknækcancer beviste, at en stærk idé, forankret i sociale medier, kan skabe markante resultater – uden et marketingbudget. På blot 21 dage lykkedes det at engagere tusindvis af danskere og skabe et helt nyt format indenfor velgørenheds-kommunikation i Danmark.
Imponerende engagement og organisk reach: Helt uden betalt annoncering
Vi startede fra nul – ingen TikTok-kanal, intet budget, ingen paid-annoncering. Men med 21 frivillige influencers som løftestang lykkedes det at skabe en eksplosiv organisk spredning, der skabte over 2000 opslag med #mitknækcancer fra danskerne.
● 1.309.486 afspilninger alene fra de 21 influencers' egne TikTok-profiler
● Over 2.000 organiske SoMe-opslag fra danskere med #mitknækcancer
● Et enkelt brugeropslag fra en ung dansker (En DJ) nåede 400.000+ afspilninger på sin egen platform
● Alt sammen skabt 100% organisk uden et eneste betalt opslag
En ny generation engageret i Knæk Cancer
Det folkelige SoMe-initiativ forbandt det nye talent fokuserede TV-koncept med en digital bevægelse, hvor alle kunne deltage – uanset alder, geografi eller økonomi.
Udover de stærke SoMe-metrics skabte kampagnen en reel forandring i, hvordan unge oplever Knæk Cancer. Vi fik aktiveret en yngre målgruppe, som traditionelt ikke har følt sig som en del af kampagnen.
Konklusion: You DON’T have to pay to play
Denne kampagne beviste, at autenticitet og kreativitet kan slå betalte strategier. Mange SoMe-specialister arbejder ud fra en "pay-to-play"-mentalitet, men vi har vist, at det ikke altid er nødvendigt. Når kampagnen er social-first og skabt til den rigtige platform, kan brugerne selv bære den frem.
#mitknækcancer skubbede ikke kun til algoritmer – den skubbede til holdninger og åbnede et nyt kapitel for, hvordan sociale medier kan bruges til velgørenhed i Danmark.
Målsætningen:
● Forbinde vores digitale-kampagne med det nye TV-koncept med talent.
● Lave et folkeligt initiativ hvor hele Danmark kunne føle sig inddraget.
● Få den yngre målgruppe aktiveret og deltagende i KC’s univers.
Resultatet efter 21 dage:
● TikTok: 1149 opslag med #mitknækcancer
● instagram: 847 opslag med #mitknækcancer
● Facebook: +100 opslag med #mitknækcancer
● Total: +2000 opslag fra hele Danmark på 21 dage med #mitknækcancer