Udgangspunkt: Vores website kan absolut ingenting. Vores app kan rigtig, rigtig meget. Kan vi udnytte alt det, vi ved og kan fra appuniverset til web? Kan vi gøre det inden for en overskuelig tidshorisont og en beskeden budgetramme? Kan vi samtidig få flyttet os over på en mere tidssvarende teknologisk platform i form af et headless CMS? Og naturligvis både i DK, UK og US, så vi fortsat har en samlet CMS-løsning på tværs af lande? Og kan vi gøre det uden at tilføje yderligere ressourcer til organisationen, så vi øger attack surface men beholder FTE count?
Business case: Ved kun at være på en app, har vi ikke haft mulighed for at tage SEO-trafikken og konvertere til salg, direkte. En væsentlig del af den business case, der ligger til grund for budgetallokeringen, handler om at få mulighed for SEO-optimering mod salg af specialkager / festanledninger og generel kontor-catering. Specielt i UK er kontor-catering essentielt. De kender ikke kantiner, som vi har dem herhjemme.
Vores verden: Bagværk er noget bøvl. Det er ikke lageregnet. Meget af det, vi sælger, fremstilles på selve dagen. Det bliver udsolgt. Og kan først købes fra kl.10 eller kl.12 eller fra i morgen. Og kaffe kan være med sirup, letmælk, havremælk eller to shots. Så webshoplogik til et bageri er omfattende. Og meget svært at indpasse i en default shopløsning. Faktisk er det endda endnu mere bøvlet: De 108 butikker i DK er ikke ens, eller har ens sortiment eller ens priser.
Succeskriterier ud over de kommercielle: Succes er at kunne løse opgaver elegant uden at have al tid i verden og ubegrænsede budgetter. Succes er at gå i luften uden alt for mange fejl, sure kunder og et supportteam, der er lagt ned. Succes er ikke at skabe et monster af programmeringskode, der skal vedligeholdes efterfølgende, eller at opsamle data, der efterfølgende reelt ikke er tilgængelige.
Vi kaster os ud i det: Vores rammesætning hedder udviklingstid tre måneder, budgetramme en million, CMS Sanity (”markedets #1 content platform”).
Levering i tre steps:
• Flyt det eksisterende site (inkl. content) over på et moderne CMS – silent launch
• Tilføj Click &Collect (C&C), som vi kender det fra appen – silent launch
• Understøt bestilling af specialkager: en ny mulighed for salg af særlige konditorkager, som vi ikke har understøttet digitalt tidligere – silent launch
Retrospekt kan vi sige: Det var snært – men rammen fungerede!
Lagkagehuset har i 10 år haft en app-baseret loyalitetsløsning. I appen har man de seneste fem år kunnet bestille bagværk via C&C. Det betyder at rigtig meget forretningslogik ”Flødeskumskager kan kun bestilles efter kl. 10”, ”citronroulade er en sønderjysk specialitet”, ”reelt har vi 108 forskellige webshops med forskellige lagerstatus, forskellige varer, forskellige priser” allerede findes i hhv. Google Cloud/Firebase og AX. Altså i hver sit yderpunkt af infrastruktur fra supermoderne til legacy.
Genbrug: Heldigvis har forretningslogik til den allerede eksisterende app været lavet som firebase-functions, der bare kan kaldes fra webben – fuldstændig som fra appen. Det betyder, at vi har sparet rigtig meget programmeringstid og rigtig meget fejlsøgnings- og supporttid. Store dele af logikken er allerede gennemprøvet.
Nye tekniske muligheder: Med det nye headless CMS fra Sanity har vi gjort det muligt at skabe et fuldstændigt modulært, konfigurer- og skalerbart redaktørmiljø. Lagkagehuset er ikke længere låst til en fast struktur, men har fået den fleksibilitet, der kræves af en web- og shopløsning anno 2025. Med headless-arkitekturen har vi yderligere sikret muligheden for at kunne levere det samme datagrundlag til forskellige fremtidige platforme – så data er tilgængelige uden først at skulle læses ud af en monolit.
Udviklingsframeworks anno 2025 kan meget mere end de klassiske: Eksempelvis kan redaktøren hos Lagkagehuset nu selv lave formularer via en formbuilder – uden at ringe til en udvikler. Meget mere smidigt i dagligdagen! Det smidige, let tilgængelige redaktørmiljø hæver generelt kvaliteten af webindholdet. Fordi redaktøren kan selv, nu og her og uden den store redaktøreksamen.
Og så spiller web og app naturligvis sammen: Hvis du allerede er loyalitetsbruger og logget ind på webben – så får du selvfølgelig loyalitetspoint, og vi kender allerede dit foretrukne kreditkort.
Festkage QA: Sidst men ikke mindst er det en enorm lettelse ude i butikkerne, at festkager kan bestilles via webben: Før modtog personalet besked over telefonen, med mulighed for stavefejl i navne på kagen og at glemme at få ordren oprettet i kernesystemet. Det kører helt automatisk nu – til gavn for alle. Det er så træls med stavefejl på marcipanovertrækket. Og så er det en befrielse, at vi nu håndterer tidslåse i forhold til produktion og ikke ved et uheld siger ja til det umulige. Vi fjerner reelt set butiksledet i specialbestillinger, og det gør leveringen af specialkager hurtigere.
Strengt taget havde vi ikke forventet nævneværdig omsætning i idriftsættelses- og aflusningsperioden. Men her tog vi fejl!
Dobbelt og firedobbelt basket size: 24. september 2024 lancerede vi C&C på web – og på årets sidste tre måneder har der allerede været omsat for 1,5 mill DKK ex moms alene på webben i DK. Det har også overrasket os, hvor meget større den gennemsnitlige basket size er: Den er dobbelt så stor som ved app, og fire gange så stor som ved fysisk butiksbesøg.
• Walk-in: 57 kr.
• C&C med app: 96 kr.
• Webshop: 201 kr.
Antagelsen er, at det er erhvervskunder, der trækker den dobbelte basketsize, men det er også privatkunder: Vi ser et kæmpe spike i graferne omkring højtider. Specielt d. 26. december med rugbrødsbestillinger til julefrokoster i familien, og kransekagetårnet til nytårsaften.
Omsætningsvækst: Helt generelt oplever lagkagehuset vækst i omsætningen. Væksten er primært drevet af den digitale kundefacilitering, der bl.a. har givet bedre service til erhvervskundesegmentet. Det digitale salg udgør nu 10% af forretningen, men i højtiderne kommer vi op på 15%.
Efter årsskiftet er vi begyndt at anvende ads. Vi kan derfor begynde at se, hvad vores investeringer i ads for Kagemand og specialkager giver. Lige nu, i den spæde start, har vi en ROAS på fire ofte fem, hvilket betyder, at når vi bruger 100 kr. på annoncer, sælger vi for knap 500 kr. på webshoppen. Salg ud over webshop og efter 7 dages klik på annoncen er ikke indregnet her.
SEO-optimering: Den nye hjemmesides struktur gør det muligt for os at SEO-optimere meget mere lokalt, fordi vi nu har lokale butikssider. Det arbejde bærer allerede frugt, men er langt fra i mål. På to måneder har vi nu fordoblet vores synlighed ved Google-søgninger ved at have produktsider og kategorisider. Vi er gået fra 20.000 Google Search-visninger til 40.000 på daglig basis. Og, organisk trafik er klart den største trafikdriver til siden.
Fun fact: Forstæderne og mindre byer er bedst til at bestille forud. Haderslev har pt. rekorden med 303 online bestillinger til én dag.
Luksusproblemer: Systemdesign handler ikke kun om IT-arkitektur, når man har fysiske butikker. Mange butiksansatte møder ind til bunker af bestillingssedler i højtiden, og den digitale bestillingssucces overstiger allerede nu, hvad der logistisk er muligt i de etablerede butikker. Det sætter krav til vores butiksindretning … strengt taget et luksusproblem og i hvert fald en succesindikator😊