Hver 11. minut får en person i Danmark en kræftdiagnose. Og endnu flere bliver pårørende. Mange søger mod cancer.dk for at finde viden om deres kræftsygdom, håb og handlekraft, ofte på opfordring fra sundhedspersonale. Men tilbage i 2021 stod Kræften Bekæmpelse over for en stor udfordring: den platform, cancer.dk var bygget på, kunne ikke længere imødekomme de mange forskellige brugergrupper og deres unikke behov. Med et komplekst indholdsunivers på over 20.000 sider og en bred målgruppe var der behov for en gennemgribende digital transformation, der kunne give brugerne en mere tilgængelig og målrettet oplevelse.
Udviklingen af et nyt cancer.dk bygger på en omfattende behovsafdækning og research. Analyser af patienters, pårørendes og sundhedsprofessionelles adfærd viste, at brugerne på den gamle løsning ofte havde svært ved at navigere i den store mængde information og finde relevant støtte i deres individuelle forløb. Med afsæt i den viden valgte vi en ny, brugercentreret tilgang til at designe det nye cancer.dk baseret på ’universer’ – målrettede digitale områder, der sikrer, at brugerne hurtigt og intuitivt kan få adgang til præcis den information og støtte, der er relevant for dem.
Strategien har haft som mål at:
- Gøre information mere tilgængelig ved at skabe et intuitivt digitalt univers, der hjælper brugerne med at finde relevant indhold hurtigt og i en rækkefølge, der tager hensyn til hvor de er henne i deres behandlingsforløb.
- Tilbyder støtte, håb og handlekraft til patienter og pårørende
- Forene teknologi og empati ved at skabe en platform, der både informerer, engagerer og understøtter brugernes emotionelle behov.
Udviklingen af det nye cancer.dk har haft som vision at skabe en løsning, der ikke blot opfylder funktionelle krav, men også aktivt støtter mennesker i nogle af livets sværeste situationer.
Den nye platform er udviklet som en mobiloptimeret løsning med en modulær tilgang, der sikrer et fleksibelt og skalerbart website, der gør det nemt og enkelt at tilpasse indholdssider efter brugernes behov. Informationsarkitekturen er testet og itereret gennem usability- og IA-tests for at sikre en intuitiv navigationsoplevelse.
På trods af en meget alsidig platform, som skal tjene mange forskelligartede behov, har vi skabt en balanceret brugeroplevelse, der viser det rette indhold på det rette tidspunkt, så brugeren ikke bliver overvældet. Platformen tilbyder:
- Dynamisk og brugertilpasset navigation, hvor brugeren guides til relevant indhold via de nye universer.
- To community-platforme – en for kræftpatienter og pårørende, der kan dele erfaringer og støtte hinanden, og en for frivillige, hvor de kan organisere og koordinere aktiviteter.
- En fundraising-platform til Støt Kræftsagen og Stafet For Livet, der gør det lettere at støtte kræftsagen, aktiverer samfundet og genererer midler til kræftforskning
- En webshop, der både fungerer som en shop hvor man kan købe produkter og derved donere til Kræftens Bekæmpelse samt en materialebank, hvor frivillige, sygehuspersonale, lægepraksisser nemt kan bestille informationsmateriale.
Løsningen bygger på en stærk forening af teknologi og empati, hvor brugervenlighed, visuel klarhed og tilgængelighed er nøgleelementer. Dette sikrer, at platformen ikke blot er en informationskanal, men et værktøj, der aktivt hjælper brugerne i deres individuelle kræftforløb.
Den nye platform har haft en betydelig positiv effekt på brugernes oplevelse og engagement med Kræftens Bekæmpelse. Resultaterne inkluderer:
- Forbedret brugeroplevelse: Brugerne navigerer nu hurtigere til det relevante indhold, hvilket reducerer frustrationen og øger engagementet.
- Øget digital interaktion: Antallet af sidevisninger pr. aktiv bruger og gennemsnitlig tid brugt på platformen er steget markant.
- Flere donationer og højere omsætning: Lettere adgang til fællesskaber og fundraising-platformen har givet flere donationer og køb og en øget omsætning
- Skalerbar og fremtidssikret platform: CMS-strukturen muliggør hurtig tilpasning til nye behov og initiativer, så Kræftens Bekæmpelse kontinuerligt kan udvikle sin digitale tilstedeværelse.
Platformen har transformeret Kræftens Bekæmpelses digitale strategi og understøtter organisationens mission om at gøre en forskel for kræftpatienter, pårørende og frivillige. Med en kombination af digital innovation, brugerindsigt og et empatisk design har vi skabt en løsning, der ikke kun formidler information, men også støtter og giver håb og handlekraft.
Resultaterne i tal
Brugerengagement:
Øget interesse og interaktion fra brugerne:
- Antallet af sidevisninger pr. aktiv bruger er steget med 27,32 pct.
- Gennemsnitlig engagementstid er steget med 7 pct.
- Antallet af gange der bliver scrollet til bunden af en side er steget med 249,23 pct.
Forbedret adgang til støtte & information:
- Antal besøg på Støt kræftsagen er steget med mere end 40 pct.
Effekt på fundraising:
- Antal transaktioner er steget med mere end 50 pct. Og omsætningen er steget med mere end 20 pct.
Brugertilfredshed:
Den nye platform har givet Kræftens Bekæmpelse bedre mulighed for at nå vigtige målgrupper, som det var svært at nå med den gamle løsning:
- Socialt sårbare: Der er flere personer, der bor alene og har en lav uddannelse og lav tilknytning til arbejdsmarkedet, der bruger det nye cancer.dk. 74 pct. af disse brugere synes, at hjemmesiden er overskuelig, og 81 pct. synes, at teksterne er i et letforståeligt sprog.
- Ældre: Der er 19 procentpoint flere ældre over 69 år, der bruger det nye cancer.dk
- Kortuddannede: Der er 8 procentpoint flere med en kort uddannelse, der bruger det nye cancer.dk
Uden for arbejdsmarkedet: Der er 14 procentpoint flere brugere, der står uden for arbejdsmarkedet, der bruger det nye cancer.dk
Effektivisering:
- Redaktørerne (over 100 personer) melder om større tilfredshed, en bedre redaktør- og brugeroplevelse, et mere intuitivt system og en mere moderne brugergrænseflade
- Den klare og tydelige struktur i løsningen gør det lettere at opbygge brugermanualer og administrere det omfattende indhold på hjemmesiden. Dette har betydeligt lettet det interne arbejde med governance af løsningen.