Show 13. juni 2024

Jobmakker

Gorm x Envision

for

FTFa

Kategori :

Type :

Baggrund

Allerede i oktober 2022 fik vi idéen til at udvikle en AI-ansøgningsbygger, der kunne hjælpe vores medlemmer med at skrive en ansøgning og øge deres chancer for at komme til jobsamtale. Det var den første AI use case, vi orienterede os mod, fordi vi som a-kasse ved, at det er svært at skrive en målrettet ansøgning. Og er evnen til at skrive en god jobansøgning lig med, om du er dygtig til dit job? I mange tilfælde er svaret nej.
Samtidig havde ansøgningsbyggeren potentiale til at erstatte et af vores kerneprodukter, da vi dengang tilbød sparring over telefon på ansøgning og cv inden for 24 timer.

Inden, vi satte alle sejl ind på at udvikle den service, der senere fik navnet Jobmakker, havde vi flere strategiske overvejelser: Kan vi selv udvikle den, eller skal den købes ude i byen? Generativ AI er nyt, bør vi vente og se udviklingen an? Som a-kasse agerer vi på vegne af myndighederne i forhold til ledige. Kan vi anbefale at bruge AI til at skrive ansøgninger? Er det snyd, og undergraver det vores kerneforretning?
Kan FTFa både være udvikler og leverandør af sådan et produkt? Svaret er ja.
Med udviklingen af Jobmakker tog vi en stor strategisk chance. Vi ville udvikle den selv, og vi ville være de første i branchen til at lancere den. Beslutningen traf vi i vores Strategiske Project Board, der prioriterer projekter og ressourcer af en vis størrelse.
I maj 2023 blev vi med lanceringen af Jobmakker de første i a-kassebranchen til at bruge AI i et medlemsrettet produkt. Jobmakker er unik, fordi den kombinerer jobrådgiver-faglighed med AI, så det er nemmere at skrive en målrettet ansøgning – for alle.
Vi lancerede Jobmakker i en tid, hvor diskussionen om, hvorvidt det var snyd at bruge AI, var på manges læber. Derfor var det vigtigt for os at minde brugerne om, at man altid har fået hjælp til at skrive ansøgninger. Enten af familiemedlemmer, folk i sit netværk eller af professionelle fra fx a-kassen. Så i virkeligheden er det at snyde sig selv, hvis man ikke bruger AI i sin jobsøgning.¨

Efterfølgende har vi nedsat et Innovations Board i organisationen, som prioriterer AI-projekter i forhold til fx medlemsværdi, effektivisering og potentiel forretningskritiskhed. På den måde bliver vores AI-projekter, som både kan medføre store gevinster men også har større risiko for at fejle, altid koordineret med vores andre strategiske projekter.

Løsning

Jobmakker bruger AI til på få sekunder at skrive et personligt og målrettet udkast til en jobansøgning ved at tage udgangspunkt i ansøgerens cv og et konkret stillingsopslag. Begge dele sætter ansøgeren nemt ind i Jobmakker, som kvitterer med at skrive et bud på en ansøgning. Udover at kunne skrive en ansøgning på et øjeblik, kan Jobmakker også give feedback på en ansøgning, man allerede har skrevet, og den kan give konkrete bud på tre af ens personlige og faglige kompetencer. Al ny funktionalitet er udviklet med udgangspunkt i brugerfeedback. Senest er Jobmakker blevet opgraderet til også at kunne give konkret feedback på ens cv, ligesom vi har udvidet mængden af tegn, så man kan bruge både det fulde jobopslag og hele sit cv til at få input til sin ansøgning.

Sikkerheden omkring vores medlemmers data har fra starten været i centrum. Derfor blev Jobmakker oprindeligt bygget med en mekanisme, der fjernede alle personlige oplysninger, inden det blev sendt afsted til ChatGPT. Sidenhen er det blevet muligt at avende ChatGPT i Azure AI-services uden at medlemmernes og andre brugeres data bliver gemt eller anvendt til andre formål. Det er med andre ord helt sikkert at anvende Jobmakker.
FTFa’s Jobmakker har fra start været mere end blot en prompt af en sprogmodel, som så genererer en ansøgning. Under udviklingen af løsningen gjorde vi os store anstrengelser for at resultatet skulle være lige så godt som når en professionel jobkonsulent hjælper med ansøgningen. Derfor er hver eneste ansøgning promptet ad flere omgange med forskelligt fokus, og resultatet er stykket sammen og gennemskrevet endnu engang for at komme frem til det bedste resultat.

Jobmakker er en service, der ikke fandtes før. Jobmakker er et godt eksempel på innovation, fordi vi har taget et kerneprodukt (telefonisk sparring på ansøgningsmateriale) og gjort det til en service, der kan give langt flere medlemmer sparring på deres materiale – endda døgnet rundt.

Resultat

I slutningen af 2023 gennemførte vi en brugerundersøgelse blandt 1.003 brugere af Jobmakker. Undersøgelsen viser, at Jobmakker:
• Har været anvendt 194.045 gange fra maj til december 2023.

• Har haft 23.709 unikke brugere fra maj til december 2023.

• I gennemsnit bliver brugt 859 gange i døgnet fra maj til december 2023.

• Gør ansøgningsprocessen nemmere for 65 % af brugerne, øger motivationen for 53 % og forbedrer kvaliteten af ansøgninger for 51 % af brugerne.

• I særlig grad gør en forskel for personer med begrænsede skriftlige færdigheder og lavere uddannelse. 81 % angiver, at Jobmakker gør ansøgningsprocessen nemmere for dem.

• Øger antallet af ugentlige afsendte ansøgninger med 0,6 i gennemsnit.

• Har hjulpet 14 % af brugerne med en ansøgning, som de har fået job på baggrund af. Det svarer til, at Jobmakker har hjulpet 3.319 personer i arbejde.

Jobmakker har som sagt innoveret og erstattet en af vores kerneydelser, nemlig ordningen, hvor medlemmerne kunne få sparring på ansøgningsmateriale over telefon inden for 24 timer. Den ordning blev brugt ca. 8 gange om dagen. Til sammenligning giver Jobmakker sparring på ansøgningsmaterialet ca. 860 gange i døgnet. På sigt vil Jobmakker også kunne overtage andre af de funktioner, vores jobrådgivere på nuværende tidspunkter varetager.
Vi tror allerede, at Jobmakker er ved at ændre måden, vi søger job på. Om nogle år er en ansøgning sandsynligvis ikke længere den gængse måde at vise sit match på. Jobmakker – og andre AI-services ift. rekruttering og jobsøgning – vil formentligt også innovere selve måden, vi i fremtiden matcher virksomheder med kandidater. Forhåbentligt på en måde, hvor kandidater stilles mere lige og ikke udelukkende bliver målt på deres skriftlige kompetencer i en ansøgning. Med Jobmakker er jobsøgning nemmere, bedre og mere lige for alle.

FTFa

Jesper Mygind

Projektleder

Leif Nørgaard

Fullstack udvikler

Sylvester Lee

Fullstack udvikler

Kim Hagen

Kommunikations- og Marketingschef

Anne Rasmussen

Job- og Karrierechef

Pernille Steen

Projektleder

Peter Meleschko

IT-chef

Kasper Højvang Kyed

Direktør

Camilla Grønbjerg

Fullstack udvikler

Disa Brejnrod

Innovationschef

Camilla Hornung

Journalist

Caspian Christiansen

Kommunikationskonsulent

Sofie Fast

Webredaktør

Gorm x Envision

Sune Kærsgaard Sørensen

UX Designer

Niels Dawartz

Fullstack udvikler

Simon Westphall Pansch

Chief Digital Officer

Maria Kristine Hansen

Projektleder

Samarbejdspartnere


Watch Video