København stod over for en stigende global udfordring: Masseturismens negative konsekvenser og lokalbefolkningens frustration over turisters opførsel. For at imødegå denne problematik og øre bæredygtig adfærd blandt besøgene, blev CopenPay-konceptet udviklet. Ideen var at transformere turisme fra en byrde til en gevinst for alle parter gennem frivilligturisme, hvor turisters bæredygtige handlinger kunne omsættes til konkrete fordele. Strategien byggede på en „win-win- win”-model, der ikke blot skulle appellere til turisterne, men også skabe værdi for byens attraktioner og miljøet. Med udgangspunkt i forskning, der viste, at 88% af turisterne ønskede at handle bæredygtigt, men kun 22% faktisk gjorde det, blev målet at reducere denne kløft gennem et simpelt, men effektfuldt incitamentsystem. Fokus var på at engagere store og små aktører i byen og maksimere mediedækningen igennem deres egne kanaler med et beskedent budget.
CopenPay gjorde bæredygtighed til en valuta, hvor turister blev belønnet for klimavenlige handlinger gennem en digital model, der omdannede disse handlinger til en valuta, som turister kunne bruge til at betale for oplevelser. Initiativet inkluderede partnerskaber med attraktioner som Nationalmuseet og GoBoat, der tilbød rabatter eller gratis oplevelser i bytte for affaldsindsamling, genbrug eller brug af miljøvenlig transport. Der blev desuden udviklet SoMe-materialer, som både turister og attraktioner kunne anvende til at sprede budskabet. Eksempelvis kunne turister indsamle plastaffald for adgang til museer eller deltage i workshops, hvor affald blev omdannet til kunst. Løsningen blev lanceret som et pilotprojekt i højsæsonen for maksimal effekt og fokuserede på earned media for at skabe global opmærksomhed. Med et mediebudget på kun 1 million DKK blev nøgleadgangspunkter som Københavns Lufthavn strategisk brugt til at introducere turister til konceptet. Projektet omfattede en bred vifte af deltagere, herunder cykeludlejningsfirmaer, byhaver og løbeklubber, og sikrede således en helhedsorienteret tilgang til bæredygtig turisme. En digital 360 bykort blev udviklet, hvor turister kunne navigere og finde information om, hvordan de kunne handle bæredygtigt i byen.
CopenPay blev en international succeshistorie og cementerede København som en foregangsby for bæredygtig turisme. Med over 4.800 nyhedsartikler globalt og en medieomtale til en værdi af 111 millioner dollars blev projektet en af de største turismenyheder i verden. Projektet inkluderede også en række digitale SoMe film, der blev delt med medier verden over for at styrke opmærksomheden omkring initiativet. Under pilotprojektet engagerede mere end 76.000 brugere sig aktivt i initiativet, hvilket skabte markante resultater: En 29% stigning i brugen af miljøvenlig transport, 1.200 kg indsamlet affald og tusindvis af frivillige arbejdstimer. Turisterne var begejstrede; 98% ville anbefale konceptet, og 100% var tilfredse med deres oplevelse. For attraktionerne medførte initiativet en øget besøgstilstrømning og styrkede deres omdømme. Konceptet inspirerede EU-Kommissionen og andre destinationer, der nu arbejder på at implementere lignende modeller. Samlet set demonstrerede CopenPay, hvordan turisme kan omdannes til en positiv kraft, der skaber værdi for både lokalsamfund, turister og miljøet.