Siden bettingmarkedet blev åbnet i Danmark i 2012, er antallet af danskere med pengespilsproblemer firedoblet. I dag har hver 10. dansker udfordringer med spil, og helt ubærligt tager intet mindre end 10 personer årligt deres eget liv som følge heraf.
Bettingselskaber er stærkt repræsenteret i dansk fodbold, hvor 9 ud af 12 Superliga-klubber samt 1. division og landsholdet er sponsoreret af bettingvirksomheder. For at bekæmpe denne udvikling lancerede Center for Ludomani kampagnen Kampen mod Ludomani.
Strategien var at skabe en medieovergribende bevægelse, der kunne udfolde sig over en bred vifte af kanaler – fra sociale medier og online video til PR og TV-indslag samt fysiske aktiveringer på stadion og på fodboldtrøjer – alt sammen for at sikre, at budskabet let kunne opsamles af samarbejdspartnere og dermed nå endnu bredere ud.
Målet var simpelt: at vække opmærksomhed om de voldsomme konsekvenser af betting og at samle aktører om en fælles sag, så både fans, klubber og beslutningstagere kunne mærke behovet for forandring.
Kampagnen startede med partnerskaber med fodboldklubberne B.93 og Århus Fremad, hvor sidstnævnte placerede Center for Ludomani på klubbens trøjer som en kommentar til bettingfirmaernes dominans. En post på Århus Fremads sociale medier kickstartede bevægelsen.
Under Århus Fremads hjemmekamp den 30. august 2024 stillede holdet op i specialfremstillede trøjer og agerede statister til Center for Ludomanis filmindsats, målrettet unge på tværs af Meta, YouTube og TikTok. På stadion blev også den nye trøje solgt, og presse samt influencere var inviterede til kampen for efterfølgende omtale.
Initiativet inspirerede hurtigt flere klubber og fans til at tage del i bevægelsen og tage afstand fra bettingindustriens indflydelse. Budskabet ramte sporten fra en lang række forskellige vinkler: videoindhold, podcasts, reklamer inden kampene, tiltag under selve kampene, gennem fanklubbernes sociale kanaler, gennem fodboldinfluencere og endda direkte gennem klubberne.
Det var ikke kampagnens medieresultater – såsom +1M videovisninger, +10K engagements og PR på Jyllandsposten, Radio4, TV2, DR m.fl. – der var målet i sig selv. Det egentlige succeskriterium for Kampen mod Ludomani var at starte en bevægelse i samfundet til fordel for oplysning om ludomani.
· Bevægelsen er i skrivende stund støttet af 12 officielle danske fanklubber, herunder Brøndby Support, FCK Fan Club og OB's fanklub De Stribede.
· B.93 har lanceret en bred forebyggelsesindsats med uddannelsesmateriale, værktøjer og programmer, der omfatter både børnefodboldspillere, deres forældre og den professionelle afdeling. Formålet er, at initiativet kan spredes til andre fodboldklubber og idrætsforeninger.
· Bevægelsen blev omtalt i fodboldpodcasten Mediano samt i r8Dio.
· Århus Fremads hjemmetrøje med Center for Ludomanis logo gik udsolgt på rekordtid, og trøjesponsorater med Center for Ludomani pryder stadig flere danske fodboldklubbers trøjer.
· Brøndby IF reagerede kort efter launch ved at ændre deres trøje til “Spil med omtanke.”
· Allerede i måneden efter launch var der politisk handling, idet midlerne til indsatsen mod ludomani blev øget fra 5,7 til 18,1 millioner, og der blev varslet nye reguleringer af bettingreklamer.
Vigtigst af alt er bevægelsen "Kampen mod ludomani" nu født – og den vokser sig kun stærkere.