Pensum_GPT

Marketsquare

for

Dansklærerforeningen

Kategori :

Type :

andet

Strategi

Gymnasieelevernes obligatoriske Dansk A pensum består af 14 forfattere. 13 af dem er mænd, 1 er kvinde. Den skæve kønsbalance og mangelfulde repræsentation formidler et både snævert og ensidigt perspektiv til de unge mennesker.

Gymnasiernes obligatoriske del af pensum – også kaldet den litterære kanon – er fastsat i læreplanen, der er vedtaget i Børne- og Undervisningsministeriet. I flere årtier har Dansklærerforeningen forsøgt at råbe de politiske beslutningstagere op for at få dem til udvide pensum med flere kvindelige forfattere – uden held.

Vi indså, at hvis vil ville skubbe dagsordenen frem, måtte vi mobilisere både elever, lærere og meningsdannere – og ikke mindst fange mediernes opmærksomhed. Når det handler om repræsentation, bliver direkte argumentation ofte affejet som misforstået og skinger. Derfor ønskede vi i stedet at levere en objektiv konstatering af det ensidige perspektiv, det nuværende pensum formidler. Det anså vi for at være det mest effektive afsæt for at skabe omtale og offentlig debat.

Så hvordan kunne vi understrege den kønsmæssige skævvridning og det manglende perspektiv på en måde, der ville vække opsigt? Ideen var at skabe en chatbot, der kunne fungere som en digital personificering af pensum – og som hele målgruppen kunne interagere med, så de selv kunne opdage hullerne i det nuværende pensum.

Med idéen og målsætningerne for øje, udarbejdede vi en mediestrategi om at gå efter de allerstørste og mest markante medier i landet. Opgaven var simpel, men ambitiøs: Land historien i de landsdækkende medier – og gerne i et format, der kan få de politiske beslutningstagere direkte i tale.

Løsning

Kunstig intelligens er blevet symbolet på den samlede menneskelige viden. Fascinationen og interessen for emnet er stor, og der er stor nysgerrighed omkring AI-baserede chatbots. Mens ChatGPT er baseret på hele internettet, er Pensum_GPT kun baseret på de værker, gymnasieelever bliver præsenteret for gennem det obligatoriske pensum.
GPT-sprogmodellen fortolker altså værkerne, og skaber en “sproglig” repræsentation af de holdninger og perspektiver, som sprogmodellen identificerer på tværs af værkerne. Pensum_GPT bliver dermed en digital personificering af Dansk A-pensum.

På baggrund af det uploadede materiale blev Pensum_GPT både sjov og poetisk, men også sexistisk og misogyn. Pensum_GPT mente ikke, at kvinder bør få stemmeret, gå på arbejde eller udtrykke følelser offentligt. En tydelig umanipuleret kondensering af et ekstremt snævert perspektiv på verden.

Vi integrerede chatbotten direkte i DM-chatfunktionen på Instagram-profilen @pensum_gpt. Den løsning gjorde det muligt for både elever, lærere, meningsdannere og den generelle befolkning at skrive med chatbotten – direkte på deres foretrukne platform.

Kampagnen udmærker sig derfor ved at anvende et teknologisk medie til at engagere målgruppen på en både innovativ og effektiv måde. Samtidig formår den at sætte fokus på det helt store problem: Den mangelfulde repræsentation af kvindelige forfattere på Dansk A pensum.

Resultat

Kampagnen formåede på få dage at skabe offentlig debat og reaktioner hos relevante beslutningstagere. Den blev dækket af førende nyhedsmedier, herunder TV2, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet. I løbet af den første uge nåede kampagnen ud til mere end 2 millioner danskere. Samtidig blev der sendt over 2000 beskeder direkte til Pensum_GPT. Alt sammen uden et mediebudget.

Diskussionerne blussede op på både Instagram og Twitter – selv Digitaliserings- og ligestillingsminister Marie Bjerre gik aktivt ind i debatten.

Men højdepunktet var, da kampagnen sikrede Pensum_GPT en plads i et af Danmarks mest populære tv-programmer, Go’ Aften Live, hvor Børne- og Undervisningsminister Mathias Tesfaye medvirkede for at debattere repræsentationen af kvinder på pensum.

Under debatten argumenterede Dansklærerforeningen og forperson for Danske Gymnasiers Sammenslutning for vigtigheden i at få et mere kønsbalanceret og tidssvarende pensum på gymnasierne.

Det var undervisningsministeren enig i – og på landsdækkende tv gav han håndslag på at revidere den litterære kanon inden for nær fremtid. Ministeren lovede også at tilføje mindst 10 kvinder til den årlige læseplan. Det tiltag trådte i kraft allerede i august 2024.

Den politiske aftale demonstrerer kampagnens markante og betydelige samfundsmæssige effekt og beviser, hvorfor “Pensum_GPT” er en vinder. Kampagnen har ikke blot formået at sparke gang i en vigtig debat, men også vist, hvordan innovative metoder kan skabe reel forandring i uddannelsessystemet.

Dansklærerforeningen

Lotte Prætorius

Forperson

Ditte Eberth Timmermann

Næstforperson

Marketsquare

Anders Winther

Senior Creative

Ulik Kepinski

Creative Lead

Josephine Michaëlis

Creative

William Andresen

Creative

Sigrid Hallum

Account Manager

Ida Marie Aagaard

Copywriter

David Asmussen

Creative Director

Sidsel Johansen

Editor

Samarbejdspartnere

HELP PR
PR

Billeder

Watch Video