Show 13. juni 2024

Min Strøm – Spar på elregningen

Min Strøm

for

Min Strøm

Kategori :

Type :

annoncoer

Baggrund

Vi har altid tænkt på strøm som noget, der bare blev betalt over betalingsservice, men strøm har fået en renæssance med Energikrisen i 2022. Min Strøm og vores kampagne ‘Skru ned for strømmen’ har bl.a. været med til at få danskerne gennem Energikrisen ved at gøre dem opmærksomme på deres strømforbrug. En opmærksomhed, der både gavner brugernes privatøkonomi og klimaet.

App'en Min Strøm er blevet de fleste danskeres kæreste eje. Energikrisen satte for alvor skub i behovet for at vide, hvornår strømmen er billig at forbruge. Sjældent er der gået så meget sport i at følge elpriserne for at passe på privatøkonomien. En disciplin som ellers ikke har været normen, men som Min Strøm har været med til at introducere og ikke mindst gøre legende let. Min Strøm har spillet en central rolle i at oplyse danskerne, så de har kunnet tilpasse deres strømforbrug til de billigste tidspunkter på døgnet.

Det hele startede som et hobbyprojekt for Founder, Philip Engberg, som trofast havde brugt app'en Barry til at styre opladningen af sin elbil. Da Barry lukkede ned i starten af 2022, ledte han efter alternative apps, der kunne give ham samme hjælp til at lade bilen på de billigste tidspunkter. Han blev midlertidig mødt af få og meget utilfredsstillende apps, som ikke havde tilstækkelig fokus på brugeroplevelsen og et tiltalende interface. Da Philip er app-udvikler besluttede han sig for, at han måske selv kunne gøre det bedre og begyndte derfor i sin fritid at bygge sin egen app til formålet. Efter en uge havde han bygget den første version, der blot kunne vise elpriserne og intet andet. For sjov lagde han den på App Store, da han tænkte, at andre måske også kunne få gavn af den.

Dét kunne de. I starten var der omkring 50-500 downloads om dagen, og sammen med sin Co-founder og UX-designer Anne udvidede de i deres fritid universet med flere og flere features, som skulle hjælpe danskerne med at forbruge strømmen så billigt som muligt.

Henover sommeren 2022 tog det pludselig fart i takt med, at Energikrisen havde sit indtog og danskerne begyndte at mærke konsekvenserne på deres privatøkonomi. Antallet af downloads steg til 5-10.000 om dagen, og app’en blev omtalt i adskillelige medier. Min Strøm blev den foretrukne app til at følge elpriser og forbrug.

Løsning

Min Strøm er en native app, som til forskel fra det marked, den trådte ind i, har kælet for brugeroplevelsen og ikke mindst detaljen. Dét at gøre elpriser og forbrug nemt tilgængeligt og forståeligt, var meget nyt i en tid, hvor vi som danskere aldrig før har skullet forholde os til det. Vi havde ikke til vane at kigge på sådanne data. Derfor skulle det introduceres på en meget intuitiv måde.

App-universet er derfor holdt simpelt, konsistent og med et konstant øje for brugernes behov og forståelse. App’en har udviklet sig enormt meget siden første version i App Store. Brugerne kan nu foretage sig et væld af handlinger, som kan hjælpe dem til at træffe gode økonomiske beslutninger ifht. deres elforbrug. Features såsom Elpriser, Forbrug, Planlægning, Energikilder, 7-døgns prisprognose og Tidlig udgiftsberegning (før dit elselskab sender dig din regning) er blandt de mest populære.

Min Strøm adskiller sig ikke kun på sine brugervenlige funktioner, men også på de partnerskaber, som vi har indgået. Et af de mest succesfulde partnerskaber var med skoproducenten Roccamore. Sammen med Roccamore lavede vi kampagnen “Skru ned for strømmen” som på meget kreativ vis skabte opmærksomhed på emnet og fik danskerne til at blive endnu mere opmærksomme på deres forbrugsvaner.
Kampagnen gav brugerne mulighed for at spare penge på et par Roccamore sko ved at spare på strømmen. Brugerne havde en måned til på 7 dage at bruge mindre strøm end de 7 foregående dage. Det antal procent de brugte mindre i strøm, blev direkte konverteret til samme procentvise rabat på et par sko. Umiddelbart er sko og strøm en skør kombination, men rabat, på et par italienske sko af høj kvalitet, får folk til at tænke sig om en ekstra gang, før de trykker på stikkontakten.

Kampagnen kørte i hele november måned og blev promoveret gennem Min Strøm app’en, Roccamore’s website, deres sociale medier og med bannere på Københavns gader.

Resultat

Vi har gjort et ellers ukendt og komplekst domæne allemandseje og tilgængeligt lige ved hånden med vores app Min Strøm. App’en lå som den mest downloadede app i App Store i 8 sammenhængende uger og endte på en samlet 3. plads over de mest downloadede apps i hele 2022 - kun slået af MitID og HBO Max. Hele 850.000 brugere har downloadet app’en.

Det, der startede som et hobbyprojekt, udviklede sig hurtigt til en app, der gav værdi for mange hundrede tusinder danskere og blev til en forretning. I dag har vi 10.000 betalende brugere, der har valgt at tilmelde sig vores premium-univers, som blev lanceret i slutningen af november. Med premium undgår de reklamer og får funktioner som giver dem lige dét ekstra til forskel fra freemium brugerne.

Med den enorme tilslutning til vores produkt følger naturligvis også enorme strømbesparelser. App’ens indsigt i den enkelte danskers elpriser og forbrug har bidraget til en mærkbar og positiv forskel på strømforbruget i Danmark. Energinet offentliggjorde i januar 2023, at danskernes elforbrug i 2022 var faldet med cirka 10% sammelignet med 2021. Det skyldtes bl.a. at danskerne, for første gang, havde flyttet deres private forbrug fra de dyre dagtimer til de billigere nattetimer.

Vores “Skru ned for strømmen”-kampagne eksemplificerer, hvor afgørende det er at gøre brugerne bevidste omkring deres forbrugmønstre. Brugerne blev opmærksomme på ting i hjemmet, der ikke var nødvendige at have kørende eller kunne udskydes til billigere timer. Folk fandt sågar på at bruge stearinlys og spise kold aftensmad. Ca. 1.000 mennesker deltog aktivt i kampagnen, hvilket helt konkret resulterede i, at mere end 35.000 kWh blev sparet over de 7 dage. Det svarer til mere end 7.000 kg CO2, eller 260.000km i en elbil (svarende til 6,5 gang rundt om Jorden), 9 års forbrug i en gennemsnitlig husstand, eller 35.000 ture med opvaskemaskinen.

Vi har med vores app været med til at gøre danskerne til mere betænksomme forbrugere af strøm. Så meget at det i flere sammenhænge er blevet omtalt som en nationalsport. Det har haft meget positive økonomiske og miljømæssige konsekvenser, at vi er blevet gjort opmærksomme på elpriserne og vores egne forbrugsmønstre.

Min Strøm er kun på starten af sin rejse. Første skridt har været gennemsigtighed ifht. elpriser og forbrug, men missionen er at accellerere overgangen til vedvarende energi. Det skal være nemt og sjovt at overgå til elbiler, solceller, varmepumper, husbatterier osv.

Min Strøm

Philip Engberg

Founder

Anne Lundov

Co-Founder

Min Strøm

Philip Engberg

Founder

Anne Lundov

Co-Founder

Samarbejdspartnere

Roccamore
Kampagnesamarbejdspartner